بررسی اثر عصاره اتانولی گیاه افسنتین (Artemisia absinthium L) بر میزان قند خون در موش های صحرایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران،ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه زیست شناسی سلولی مولکولی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

3 کارشناس ارشد، گروه علوم جانوری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: در اغلب جوامع بیماری دیابت به عنوان مهمترین بیماری متابولیک شناخته شده است و پژوهشگران به دنبال داروهایی با عوارض کمتر برای کنترل آن هستند. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر عصاره گیاه افسنتین بر میزان قند خون در موش های دیابتی شده انجام شد.
روش کار: در این پژوهش 40 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن ٢٠٠  تا ٢٥٠ گرم از نژاد ویستار انتخاب و  به طور تصادفی به پنج گروه هشت تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل گروه شاهد سالم، گروه سالم تحت درمان، گروه شاهد دیابتی و گروه دیابتی های تحت درمان با دوز ۸۰ و ١٢٠ میلی گرم عصاره بر هر کیلوگرم وزن بدن بودند. برای ایجاد دیابت، استرپتوزوسین به صورت درون صفاقی تزریق شد.گروه های مورد آزمایش با عصاره افسنتین به مدت سه هفته به صورت خوراکی مورد درمان قرار گرفتند و سپس مقدار قند نمونه سرم و وزن اولیه و نهایی موش ها اندازه گیری شد. داده های حاصل با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها:  میزان گلوکز خون در گروه‌های تحت درمان با عصاره نسبت به گروه کنترل دیابتی به طور معناداری کاهش نشان داد. همچنین مقایسه تاثیر درمانی عصاره گیاه افسنتین در موش های دیابتی شده نشان داد که دوزهای بالای عصاره تاثیر بیشتری در کاهش قند خون دارد. افزایش وزن نیز در تمامی گروه های تحت درمان با عصاره افسنتین مشاهده شد.
نتیجه گیری: به نظر می رسد عصاره افسنتین، به دلیل دارا بودن ترکیبات فلاونوئیدی و پلی فنل‌ها، اثر پایین آورندگی قند خون دارد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The investigating of the effect of Artemisia absinthium L. ethanolic extract on blood sugar levels in rats

نویسندگان [English]

  • Zahra Zare 1
  • Amirhossein Maboodi 2
  • Mostafa Pordeli 3

1 Assistant Professor, Department of Biology, Farhangian University, Tehran, Iran

2 MA student, Department of Cell and Molecular Biology, Kharazmy University, Tehran, Iran

3 MA, Department of animal sciences, Kharazmy University, Tehran, Iran

چکیده [English]

Introduction: Diabetes is the most important metabolic disease in most societies and researchers are looking for drugs with fewer side effects to control diabetes. The aim of this study is to investigate the effect of the Artemisia absinthium L. extract on blood glucose levels in diabetic rats.

Methods and Materials: In this study,40 adults male Wistar rats weighing 200-250 g were selected and randomly divided into 5 groups of 8. The groups contain controls, healthy controls, diabetic controls, and diabetics treated with doses of 80 and 120 mg per kg body weight. Streptozotocin was injected intraperitoneally to induce diabetes. The experimental groups were treated orally with the Artemisia absinthium L. extract for three weeks and then the serum glucose sample of the animals and the initial and final weight of mice in all groups were measured. The obtained data were statistically analyzed by SPSS statistical software.

Results: The results showed that the blood glucose level in the groups treated with the extract significantly decreased compared to the diabetic control group. Also, a comparison of the therapeutic effects of the Artemisia absinthium L extract in diabetic rats shows that in high doses of the extract, it had more effects in lowering blood glucose. Weight gain was also observed in all groups treated with the Artemisia absinthium L extract.

Conclusion: It seems that the Artemisia absinthium L extract has a blood glucose-lowering effect due to the presence of flavonoid compounds and polyphenols.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diabetes
  • Glucose
  • Artemisia absinthium L
  • Rat
 Moradinazar M, Babakhani M, Rostami R, ShakibaM, Moradi A, Shakiba E. Epidemiological status oftype 2 diabetesmellitus in the Middle East and NorthAfrica, 1990–2019. East Mediterr Health J. 2022;28(7):478-88.2. Guyton H, Textbook of Medical Physiology. 12th ed,Philadelphia: Saunders Elsevier. 2011; 972-6.3. Ogurtsova K, Rocha Fernandes JD, Huang Y,Linnenkamp U, Guariguata L, Cho NH, et al. IDFdiabetes atlas: Global estimates for the prevalence ofdiabetes for 2015 and 2040. Diabetes Res Clin Pract.2017; 128: 40-50.4. Shaw JE, Sicree RA, Zimmet PZ. Global estimates oftheprevalence of diabetes for 2010 and 2030. DiabetesRes Clin Pract. 2010; 87: 4-14.5. Ghazanfar K, Ganai BA, Akbar S, Mubashir K, DarSA, Dar MY, et al. Antidiabetic activity of Artemisiaamygdalina dena in streptozotocin induced diabetic
rats. Biomed Res Int. 2014; 18:56-76.6. Korkmaz H, Gurdal A. Effect of Artemisiasantonicum L. on blood glucose in normal andalloxan-induced diabetic rabbits. Phytother Res. 2002;16:675-86.7. Firouzeh M, Shahanipour K. The effect of themethanol extract of Caucasian whortleberry onglucose, oxidative biomarkers, cholesterol and HDLin diabetic malerats. Par J Med Sci. 2015;13(4):23-32.8. Sahu U, Tiwari SP, Roy A. Comprehensive notes onantidiabetic potential of medicinalplants andpolyherbal formulation. UK J Pharm Biosci. 2015;3:57-64.9. Marles RJ, Farnsworth NR. Antidiabetic plants andtheir active constituents. Phytomedicine.1995;2(2):137-89.10. Wright CW. Artemisia. Firsth Edition, New York:
Taylor and Francis Inc. 2002; 47-53.11. Zargari A. Medicinal Plants. Firsth Edition, Tehran:University of Tehran Press. 1997; 80.12. Gandomi Nasrabadi H, Abbaszadeh S, TayyarHashtjin N, Yamrali I. Study of ChemicalComposition of Essential Oil of Afsantine (Artemisiaabsinthium) and inhibitory Effects of the essential Oiland Its Aqueous and Alcoholic Extracts on some FoodBorne Bacterial Pathogens. J Manuf Process. 2012; 2(42) :120-7.13. Darvish Sargazi M, Esmaeil Zade Bahabadi S, Miri
H R, Najafi S, Sabbagh K. The effect of hydro-alcoholic Prosopis farcta fruit extract on blood glucoseand gene expression of pyruvate kinase in type 1diabetic rats. Yafte. 2016; 17 (4) :54-61.14. Teimouri M. Antimicrobial effects of Teucriumpolium L. alcoholic extract on Gram positive andnegative bacteria. Bio Find. 2011; 8: 1-6.15. Haytham MD, Mohaned MA, Mukhallad AMM,Mohamed MJ. Antidiabetic effect of Artemisiaabsinthium extracts on alloxan-induced diabeticrats. Comp Clin Path. 2014; 23(6):1733-42.16. Ali Mirzaee S, Gholami M, Azizi A, Kalvandi R.Compounds of essential oil in one year old and fiveyears old Artemisia absinthium L. in variousphonological stages. Plant Res J. 2019; 31(3):655-62.17. Kalantary Khandani SH, Mehrbani M, Rameshk M,Raees Zadeh M. Wormwood From the perspective of
Iranian traditional medicine and modern medicine.2015; 6(4):305-13.18. Sakai I, Izumi SI, Murano T, Okuwaki S. Presence
of aldos reductase inhibitors in tea leaves. Jpn JPharmacol. 2001; 85(3):322-6.19. Sheela C, Augusti KY. Antidiabetic effect of S-allylcysteine sulfoxide isolated from garlic (Alliumsativum). Exp Biol Med. 1992; 30(6):523-6.20. Fallah Huseini H,Fakhrzadeh H, Ardeshir LarijaniMB, Shikh Samani AH. Review of medicinal plantsusing in diabetes mellitus. J Med Plnts. 2004; 5(2):1-9.21. Yibing LV, Ping Zh, Kejian P, Yuanren M, Huiqi H,Tongxi Zh, Xinzhou Y. Antidiabetic effect of aflavonoid-rich extract from Sophora alopecuroides L.in HFD- and STZ- induced diabetic mice throughPKC/GLUT4 pathway egulating PPARα andPPARγ expression. J Ethnopharmacol. 2021; 268:11365422. Nalbantsoy A. Viper venom inducedinflammationwith Montivipera xanthina (Gray, 1849) and theantisnake venom activities of Artemisia absinthium L.in rat. Toxicon. 2013; 65: 34-40.23. Bora KS, Sharma A. Neuroprotective effect ofArtemisia absinthium L. on focalischemia andreperfusion induced cerebral injury.J Ethnopharmacol. 2010; 129(3): 403-9.24.Gonzalez-Coloma A. Major components of Spanishcultivated Artemisia absinthium populations:Antifeedant, antiparasitic, and antioxidant effects. IndCrops Prod. 2012; 37(1): 401-7.25.Wilson JR, Bhagya N, Chandrashekar KR.Antidiabetic activity of Naregamia alata instreptozotocin induced diabetic rats and associatedmechanism of action. Synergy. 2020; 11:100064.26. Hosseini SE, Karimzadeh K. Anti-diabetic effects ofhydroalcohlic juglans regia male flower extract onblood glucose level and on liver enzymes activity in
intact and diabetogenized adult male rat. J BirjandUniv Med Sci. 2012; 19(2): 165-72.27.GheibiN,ParviziMR,JahaniHashemi H. The effectof cinnamon on glucose concentration of diabetic ratsin presence or absence of insulin. J Qazvin Univ MedSci. 2005; 9(5):3-7