تأثیر لیکوپن بر غلظت سرمی هورمون های لپتین، کوله سیستوکینین، نوروپپتیدY و تغییرات وزن بدن در موش های صحرایی ماده بالغ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

2 گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم ، جهرم ، ایران

3 گروه آناتومی ، دانشگاه علوم پزشکی جهرم ، جهرم، ایران

4 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم ایران.

چکیده

مقدمه: لیکوپن یک کارتنوئید چربی دوست است که به میزان زیاد در گوجه فرنگی یافت می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات لیکوپن بر غلظت سرمی هورمون های لپتین، کوله سیستوکینین، نوروپپتیدY و تغییرات وزن بدن در موش های صحرایی ماده بالغ بود.

روش کار: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی شامل کنترل، شاهد و دو گروه تجربی دریافت کننده لیکوپن (با غلظت های 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. لیکوپن به صورت گاواژ به حیوانات خورانده شد. در بیست و نهمین روز پس از شروع آزمایش و پس از توزین حیوانات، خون گیری از قلب انجام گرفت و غلظت سرمی هورمون های کوله سیستوکنین، لپتین و نوروپپتید Y اندازه گیری شد. نتایج با آزمون آماری ANOVA و تست دانکن در سطح معنی داری p≤0.05 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: لیکوپن با غلظت 10 میلی گرم بر کیلوگرم  باعث افزایش معنی دار لپتین (0.62±4.01) و کوله سیستوکینین (65.68±1158.62) و کاهش معنی دار نوروپپتید Y (138.05±26.09) و وزن بدن (2.10±21.12) نسبت به گروه کنترل (لپتین: 0.47±3.07، کوله سیستوکینین 158.55±925، نوروپپتید Y: 200.45±26.55، وزن بدن: 2.82±24.50 ) گردید (p<0.05).
نتیجه گیری: لیکوپن با افزایش سطح سرمی هورمون های کاهنده اشتها (لپتین و کوله سیستوکینین)و مهار هورمون ارکسیژنیک (افزاینده اشتها) نوروپپتید Y وزن بدن را کاهش می دهد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Studying the effect of lycopene on serum concentrations of leptin, cholecystokinin, neuropeptide Y, and body weight changes in adult female rats

نویسندگان [English]

  • Maliha Hajiani 1
  • Shekoufeh Atashpour 2
  • marzieh rahimipour 3
  • Yaser Sarikhani 1
  • Jila Rahmanian 1
  • Shiva Saleh 4
  • Hamidreza Dowlatkhah 1
  • hossein Kargar Jahromi 1

1 Research center for Non-Communicable Diseases, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

2 Department of Pharmacology, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

3 Department of Anatomical Sciences, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

4 Student Research Committee, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

چکیده [English]

Introduction: Lycopene is a lipophilic carotenoid found in high quantities in tomatoes. The aim of this study was to
investigate the effects of lycopene on serum concentrations of leptin, cholecystokinin, neuropeptide Y, and body weight changes in adult female rats.
Methods & Materials: In this experimental study, 32 adult female Wistar rats were divided into four groups of eight including control, Sham, and two experimental groups receiving lycopene (at concentrations of five and 10 mg/kg). Lycopene was administered to the animals by gavage. Twenty-nine days after the start of the experiment and after weighing the animals, blood samples were taken from heart and serum concentrations of cholecystokinin, leptin, and neuropeptide Y were measured. Results were analyzed using ANOVA statistical test and Duncan's test at significance level of p≤0.05.
Results: Lycopene at concentration of 10 mg/kg significantly increased leptin (4.01±0.62) and cholecystokinin (1158.62±65.68) while significantly reduced neuropeptide Y (138.05±26.09) and body weight (21.12±2.10) compared to the control group (leptin: 3.07±0.47/ cholecystokinin: 925±158.55/ neuropeptide Y: 200.45±26.55/ body weight: 24.50±2.82) (P<0.05).
Conclusion: Lycopene reduces body weight by increasing serum levels of appetite-reducing hormones (leptin and
cholecystokinin) and inhibition of orexigenic neuropeptide Y hormone.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Lycopene
  • Leptin
  • Cholecystokinin
  • Neuropeptide Y
  • Body Weight
  • Rat
1. Obici S. Minireview: molecular targets for obesity
therapy in the brain. Endocrinol 2009; 150(6): 2512-
7.
2. Mousavi S, Shahriari A, Ahangarpour A, Jolodar A.
Effect of Teucrium polium ethyl acetate extract on
energy consumption and obesity parameters in high
sucrose diet rats. RJMS 2011; 18(82 and 83): 24-31.
3. Smith E, Liang C, Moran H. Effects of exercise on
meal related gut hormone responses and CCK
sensitivity. Appetite 2011; 57: 24-35.
4. Degen L, Matzinger D, Drewe J, Beglinger C. The
effect of cholecystokinin in controlling appetite and
food intake in humans. Peptides 2001; 22(8): 1265-
1269.
5. Eaton K, Sallee FR, Sah R. Relevance of neuropeptide
Y (NPY) in psychiatry. Curr Top Med Chem 2007;
7(17): 1645-59.
6. Holic CN, Giovannucci EL, Ronser B, Stampfer MJ,
Michaud DS. Prospective study of intake of fruits,
vegatables and carotenoids and the risk of adult
glioma. Am J Nutr 2007; 85(3): 864-77.
7. Sahlin E, Savage GP, Lister CE. Investigation of the
antioxidant properties of tomatoes after processing. J.
Food Compos. Anal 2004; 17: 635-647.
8. Gunasekera RS, Sewgobind K, Desai S, Dunn L,
Black HS, McKeehan WL, et al. Lycopene and lutein
inhibit proliferation in rat prostate carcinoma cells.
HNUC 2007; 58(2): 171-7.
9. Kuhad A, Sethi R, Chopra K. Lycopene attenuates
diabetes-associated cognitive decline in rats. Life
sciences 2008; 83(3): 128-34.
10. Hojjati M, Razavi SH.Review on lycopene
characteristics and role of microorganisms on its
production. JFST 2011; 8( 29): 12-25.
11. Luvizotto Rde A, Nascimento AF, Imaizumi E,
Pierine DT, Conde SJ, Correa CR, et al. Lycopene
supplementation modulates plasma concentrations
and epididymal adipose tissue mRNA of leptin,resistin and IL-6 in diet-induced obese rats. Br J Nutr
2013; 110(10): 1803-1809.
12. Bonet ML, Canas JA, Ribot J, Palou A. Carotenoids
and their conversion products in the control of
adipocyte function, adiposity and obesity. Arch.
Biochem. Biophys 2015; 572: 112-125.
13. Rao AV, Ali A. Biologically active
phytochemicals in humanhealth: lycopene. Int. J.
Food Prop 2007; 10: 279-288.
14. Markovits N, Ben Amotz A, Levy Y.The effect of
tomato-derived lycopene on low carotenoids and
enhanced systemic inflammation and oxidation in
severe obesity. Isr Med Assoc J 2009; 11(10): 598-
601.
15. Gouranton E, Thabuis C, Riollet C, Malezet-
Desmoulins C, El Yazidi C, Amiot MJ, et al.
Lycopene inhibits proinflammatory cytokine and
chemokine expression in adipose tissue. J Nutr
Biochem 2011; 22(7): 642-648.
16. Guerendiain M, Mayneris-Perxachs J, Montes R,
López-Belmonte G, Martín-Matillas M, Castellote AI,
et al. Relation between plasma antioxidant vitamin
levels, adiposity and cardio-metabolic profile in
adolescents: Effects of a multidisciplinary obesity
programme. Clinical Nutrition 2017; 36(1): 209-17.
17. Smitka K, Papezova H, Vondra K, Hill M, Hainer V,
Nedvidkova J. The Role of Mixed Orexigenic and
Anorexigenic Signals and Autoantibodies Reacting
with Appetite-Regulating Neuropeptides and Peptides
of the Adipose Tissue-Gut-Brain Axis : Relevance to
Food Intake and Nutritional Status in Patients with
Anorexia. Int J Endocrinol 2013; 2013(1): 483145.
18. Zelezná B, Maixnerová J, Matysková R, Haugvicová
R, Blokesová D, Maletínská L.Anorexigenic effect of
cholecystokinin is lost but that of CART (Cocaine and
Amphetamine Regulated Transcript) peptide is
preserved in monosodium glutamate obese mice.
Physiol Res. 2009; 58(5): 717-23.
19. Barrachina MD, Martinez V, Wang L, Wei JY,
Tache Y. Synergistic interaction between leptin and
cholecystokinin to reduce short-term food intake in
lean mice. Proc Natl Acad Sci USA 1997; 94:
10455-10460.
20. Wang S, Chen J, Yue G, Bai M, Kou M, Jin Z.
Neuropeptide Y and leptin receptor expression in
the hypothalamus of rats with chronic
immobilization stress. Neural Regen. Res 2013;
8(18): 1721.
21. Cheng W, Ndoka E, Hutch C, Roelofs K,
MacKinnon A, Khoury B, Magrisso J, Kim KS,
Rhodes CJ, Olson DP, Seeley RJ. Leptin receptor–
expressing nucleus tractus solitarius neurons
suppress food intake independently of GLP1 in
mice. JCI insight. 2020; 5(7).