نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 مرکز تحقیقات بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران
2 گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم ، جهرم ، ایران
3 گروه آناتومی ، دانشگاه علوم پزشکی جهرم ، جهرم، ایران
4 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم ایران.
چکیده
مقدمه: لیکوپن یک کارتنوئید چربی دوست است که به میزان زیاد در گوجه فرنگی یافت می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات لیکوپن بر غلظت سرمی هورمون های لپتین، کوله سیستوکینین، نوروپپتیدY و تغییرات وزن بدن در موش های صحرایی ماده بالغ بود.
روش کار: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی شامل کنترل، شاهد و دو گروه تجربی دریافت کننده لیکوپن (با غلظت های 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. لیکوپن به صورت گاواژ به حیوانات خورانده شد. در بیست و نهمین روز پس از شروع آزمایش و پس از توزین حیوانات، خون گیری از قلب انجام گرفت و غلظت سرمی هورمون های کوله سیستوکنین، لپتین و نوروپپتید Y اندازه گیری شد. نتایج با آزمون آماری ANOVA و تست دانکن در سطح معنی داری p≤0.05 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: لیکوپن با غلظت 10 میلی گرم بر کیلوگرم باعث افزایش معنی دار لپتین (0.62±4.01) و کوله سیستوکینین (65.68±1158.62) و کاهش معنی دار نوروپپتید Y (138.05±26.09) و وزن بدن (2.10±21.12) نسبت به گروه کنترل (لپتین: 0.47±3.07، کوله سیستوکینین 158.55±925، نوروپپتید Y: 200.45±26.55، وزن بدن: 2.82±24.50 ) گردید (p<0.05).
نتیجه گیری: لیکوپن با افزایش سطح سرمی هورمون های کاهنده اشتها (لپتین و کوله سیستوکینین)و مهار هورمون ارکسیژنیک (افزاینده اشتها) نوروپپتید Y وزن بدن را کاهش می دهد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Studying the effect of lycopene on serum concentrations of leptin, cholecystokinin, neuropeptide Y, and body weight changes in adult female rats
نویسندگان [English]
1 Research center for Non-Communicable Diseases, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
2 Department of Pharmacology, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
3 Department of Anatomical Sciences, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
4 Student Research Committee, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
چکیده [English]
Introduction: Lycopene is a lipophilic carotenoid found in high quantities in tomatoes. The aim of this study was to
investigate the effects of lycopene on serum concentrations of leptin, cholecystokinin, neuropeptide Y, and body weight changes in adult female rats.
Methods & Materials: In this experimental study, 32 adult female Wistar rats were divided into four groups of eight including control, Sham, and two experimental groups receiving lycopene (at concentrations of five and 10 mg/kg). Lycopene was administered to the animals by gavage. Twenty-nine days after the start of the experiment and after weighing the animals, blood samples were taken from heart and serum concentrations of cholecystokinin, leptin, and neuropeptide Y were measured. Results were analyzed using ANOVA statistical test and Duncan's test at significance level of p≤0.05.
Results: Lycopene at concentration of 10 mg/kg significantly increased leptin (4.01±0.62) and cholecystokinin (1158.62±65.68) while significantly reduced neuropeptide Y (138.05±26.09) and body weight (21.12±2.10) compared to the control group (leptin: 3.07±0.47/ cholecystokinin: 925±158.55/ neuropeptide Y: 200.45±26.55/ body weight: 24.50±2.82) (P<0.05).
Conclusion: Lycopene reduces body weight by increasing serum levels of appetite-reducing hormones (leptin and
cholecystokinin) and inhibition of orexigenic neuropeptide Y hormone.
کلیدواژهها [English]