ارزیابی فعالیت ضد قارچی عصاره الکلی کلاله و سافرانول گیاه زعفران بر روی رشد کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا دابلینینسیس در شرایط آزمایشگاهی

نویسندگان

1 وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی

2 دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

مقدمه : گونه­های کاندیدا قارچهای فرصت طلبی هستند که دربیماران با نقص ایمنی، بیماریهای قارچی مهاجم را سبب می­شوند. زعفران گیاهی بااثرات درمانی متعدد از قبیل فعالیت ضد قارچی مطرح است. دراین تحقیق اثرات ضد قارچی عصاره الکلی و سافرانول گیاه زعفران بر رشد کاندیدا آلبیکنس و دابلینینسیس ارزیابی شد.

مواد و روش کار: عصاره الکلی وسافرانول زعفران باروش میکرودایلوشن برروی کاندیدا آلبیکنس و دابلینینسیس اثر داده شد. بدین منظور غلظتهای 500 و250و125و... میلکروگرم درمیلی لیتر ازعصاره الکلی زعفران وغلظتهای25و12و25/6 میکروگرم درمیلی لیتر ازسافرانول تهیه و بر تعداد مشخصی از دوگونه کاندیدا اثر داده شد. تست حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC )و حداقل غلظت کشندگی (MFC )درمحیط سابورو ارزیابی شد.

یافته ها: میزان حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره الکلی کلاله زعفران برای کاندیدا آلبیکنس 250 میکروگرم در میلی لیتر و برای کاندیدا دابلینینسیس 125 میکروگرم درمیلی لیتر بود وMFC برای کاندیدا آلبیکنس 500 میکروگرم درمیلی لیتر وبرای کاندیدا دابلینینسیس125 میکروگرم درمیلی لیتر  است. همچنین حداقل غلظت مهارکننده سافرانول زعفران برای کاندیدا آلبیکنس 5/12 میکروگرم درمیلی لیتر و برای کاندیدا دابلینینسیس 25/6 میکروگرم درمیلی لیتر بود.

بحث و نتیجه گیری : بنظر می­رسد عصاره الکلی وسافرانول رشد دوگونه کاندیدا آلبیکنس و دابلینینسیس را مهار میکنند، اما سافرانول اثرات ضدقارچی قویتری نسبت به عصاره زعفران داشته وکاندیدا دابلینینسیس نیز ازکاندیدا آلبیکنس حساستر است. بنابراین عصاره الکلی کلاله وسافرانول زعفران بعنوان مهار کننده های رشد کاندیدا دردرمان عفونتهای قارچی مطرحند. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of antifungal activity of alcoholic extract and safranol of Crocus sativum on Candida albicans and Candida dubliniensis growth in vitro

نویسندگان [English]

  • Maryam Roudbary 1
  • Shahla Roudbar Mohammadi 1
  • Monire Hajimoradi
  • Mojtaba Taghizadeh Armaki 1
  • Fatemeh Fatemeh Ghasemi Sakha 2
  • Mahmood Vahidi 1

1

2

چکیده [English]

Introduction: Candida speices are oppourtunistic fungi and can transform into pathogenic form in favorable conditions such as immuno compromised persons causing invasive fungal disease. The Crocus sativum is reported to have several therapeutic effects including antifungal activity.

In this research the antifungal effects of alcoholic extract and safranol of Crocus sativum on Candida albicans and dubliniensis growth were assessed.

Method and material:

In this study alcoholic extract and safranol of Crocus sativum affected on Candida albicans (standard strain ATCC10321) and dubliniensis (standard strain CBS7987CD36) by microdilution broth method. Concentration (500¸250¸125¸…) and (25¸12.5¸6.25¸ …) µg/ml of alcoholic extract and safranol of Crocus sativum were prepared for MIC (Minimum Inhibitory Concentreation) test respectively. MIC and MFC (Minimal Fungicide Concentration) were evaluated .


Results:

Our result show that MIC of alcoholic Crocus sativum extract for Candida albicans was 250 µg/ml and for Candida dubliniensis was 125 µg/ml. MIC of safranol for Candida albicans was 12.5 µg/ml and for Candida dubliniensis was 6.25 µg/ml for Candida dubliniensis . MFC of alcoholic extract for Candida albicans was 500µg/ ml and for Candida dubliniensis was 125 µg/ml .MFC of safranol for  Candida albicans and Candida dubliniensis were 25 µg/ml and 6.25 µg/ml.


Discussion:

The present study was done with the aim of evaluating antifungal effect of alcoholic extract and safranol of Crocus sativum against Candida albicans and dubliniensis by microdilution method in vitro.

It is seems that alcoholic extract and safranol of Crocus sativum could inhibit Candida albicans and dubliniensis growth, but according result safranol had more antifungal activity than alcoholic extract and Candida dubliniensis was more sensitive than candida albicans.Thus we suggest that Crocus sativum can be used as inhibitors of candida species growth in clinical trails ¸ especially in treatment of patient with fungal infection as natural drug.