بار میکروبی بستنی‌های سنتی جمع‌آوری‌شده از اطراف شهر شیراز

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون

2 دانشگاه علوم پزشکی جهرم

چکیده

بستنی با توجه به مواد تشکیل دهنده و pHنزدیک به خنثی محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد. در ایران تولید بستنی های غیرپاستوریزه تحت عنوان بستنی های سنتی رایج بوده و آلودگی این محصول به میکروارگانیسم ها ی بیماری زا سبب مسمومیت ها و عفونت های غذایی شده و سلامت افراد را به خطر می اندازد. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی میزان بارمیکروبی وآلودگی به لیستریا منوسیتوژنز و اشریشیاکلی دربستنی های سنتی نواحی اطراف شیرازصورت پذیرفت. تعداد 240 نمونه بستنی بطور تصادفی ازمراکز توزیع در نواحی اطراف شهر شیراز در بهار و تابستان سال1392 اخذ گردید. ودر شرایط استاندارد مورد آزمایش از نظر شمارش کلی باکتری ها، شمارش انتروباکتریاسه و کلی فرم به منظور بار میکروبی وهمچنین آزمایش های لازم جهت حضور لیستریا منوسایتوژنز و اشریشیاکلی بر روی نمونه ها صورت پذیرفت. یافته های این تحقیق نشان داد که 08/37 درصد نمونه ها از نظر تعداد کلی باکتری ها براساس حد مجاز تعیین شده اداره استاندارد ایران غیر قابل قبول است. از طرفی 25/16 درصد نمونه ها ازنظرتعداد انتروباکتریاسه بیشتر از حد مجاز با میانگین 104×7/1 درهر گرم بود. آلودگی به اشریشیاکلی فصل بهار 5 درصد و در فصل تابستان 25/6 درصد بود. این در حالی بود که هیچ یک از نمونه ها به لیستریا منوسایتوژنز آلوده نبودند. لازم به ذکراست از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین آلودگی به اشریشیاکلی در فصول مورد بررسی وجود نداشت (P&le0.05). بطورکلی با توجه به نتایج حاصل که دال بر آلودگی بالای نمونه های مورد مطالعه دارد. نظارت بهداشتی وکنترل مراکز تهیه، توزیع، عرضه و استفاده از شیرپاستوریزه درتهیه این فراورده الزامی می باشد. واژگان کلیدی: بار میکروبی، بستنی سنتی، لیستریا، اشریشیاکلی

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Study of Listeria and E.coli, microbial load and infection in conventional ice-creams of shiraz suburb

نویسندگان [English]

  • Ali Ghorbani Ranjbary 1
  • Mohamadreza Yaryar 1
  • Hossein Kargar Jahromi 2
  • Navid Kalani 2

1

2

چکیده [English]

Due to composition and PH near to neutral, ice-cram is appropriate environment for microorganism growth. In iran, non-pasturized ice-cream production under conventional ice- name is prevalent and pathogenic microorganism infection of this product cause food poisoning and infection and also endanger individual health. Therefore, the current study was performed in order to study Listeria and E.coli microbial load and infection in conventional ice-creams of shiraz suburb. One hundred twenty ice-creams samples randomly were gathered from distribution centre of shiraz suburb during spring and summer, and were tested in standard condition due to their total bactrial count, anthrobactria count, and also required experiments were done in order to present Listeria monocyto- genes and E.coli on the samples. Findings of this research showed that 37.08% of samples were unacceptable due to total bacteria based on determined limit of iran standard organization. In other hand, 16.25 % of samples excess approved limit in average 1.7*104 per due to Enterobacteriaceae number. E.coli infection in spring was 5% and in summer it was 6.25% while none of these samples were infected by Listeria Its worth to mention that it was not observed significant and meaningful difference between E.coli infection in studied seasons. (p<0.05). Totally, due to obtained results indicated high infection of studied samples, hygienic supervision and control production, distribution, supply and usage pasteurized milk centers are necessary in this product. Keywords: microbial load, conventional ice-cream, listeria, E.coli

کلیدواژه‌ها [English]

  • Microbial load
  • conventional ice-cream
  • listeria
  • E.coli
1. Aivarez VB, Wolters CL, Vodovotz Y, et al. Physical properties of ice cream Containing milk protein concentrates. J Dairy Sci 2005; 88 (3): 862-71. 2. Warker R, Kamat A, Kamat M, et al. Incidence of pathogenic psychrophs in ice creams sold in some retails in Mumbai, India. Food Control 2000; 11: 77-83. 3. Ratvl J. Ice cream production technology. First Printing, Diba Tehran Publishing, 1995, pp. 3-21. 4. Brazandegan Kh, Vakili Zendeh F. Application HACCP in milk products industry. Selected Conference Papers milk and dairy product industry 2001, Vol II, pp. 47-227. 5. Elahi ME, Habib S, Rahman MM.,et al. Sanitary quality of commercially produced ice cream sold in the retail stores. Pakistan J Nutr 2002, (12):93-94. 6. Ghorbani Ranjbary A, Kargar Jahromi H, Ghorbani Ranjbary N, et al. Study of Drug Resistance in Salmonella spp. Isolated from Native Eggs of Iran’s Southern Region. J Pure Appl Microb 2015; 9 (Spl. Edn. 2): 175-179. 7. Ghorbani-Ranjbary A. Zoonoses and ways of its Prevention. Shiraz: Namyeparsi Publication; 2011: 189-191. 8. Haghshenas F. Study of coagulase-positive Staphylococcus aureus contamination on non-pasteurized ice in Tehran, Ph.D. Thesis, Tehran University, 1991. 9. Ahrabi SS, Ergiiven S, Gunalp A. Detection of listeria in raw and pasteurized milk. Centr Eur J Publ Hlth 1998; 3 :254-255. 10. Connie RM, Manuselis G. Textbook of Diagnostic Microbiology, second edition. W.B. SANDERS Company, 2000: 38. 11. Standard Institute and Industrial Research of Iran, prepare food samples and counting of different microorganisms, National Standards No. 356, third edition, 1984, pp. 1-8. 12. Institute of standards and industrial research of iran.Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal methods for the detection and enumeration of entrobacteriaceae- part1:detection and enumeration by MPN technique with pre- enrichment. 2007.1st revision number: 2461-1. 13. Institute of Standard and 10- Industerial Research of Iran[ISIRI], Milk and products enumeration of coliforms-Part1: Colony technique at 30C without resuctation, No:5486-1. 2000. 14. Karim G. Food microbial tests. Tehran University Publishing, 1991 : 14-57. 15. Institute of Standards & Industrial Research of Iran. Milk and milk products-Detection of Salmonella. Iran National Standard 2009;4413(1): 2-23. 16. Standard Institute and Industrial Research of Iran, the isolation and identification of coliforms (second revision), National Standards No. 437, third edition. 1989, pp. 1-8. 17. Varnam AH, Evans MG; Food borne pathogens. Wolf Publishing Ltd. 1991:327-354. 18. Rezaei M, Parviz M, Javanmard M. The Survey on the Bacterial Contamination of Traditional & Pasteurized ice Cream Produced in Arak City (summer and fall 2011). TB 2014; 13 (3) :21-30 19. Digrzk M , Ozcellk, S. Elazig’da tuketime sunulan dondurmalarin mikrobiyolojik kalitesi. Gida 1991;16(3): 195-200. 20. Masud T. Microbiological quality and public health significance of ice-cream. J Pakistan Med Assoc 1989, (4):102-4. 21. Kruy SL, Soares JL, Ping S, et al. Microbiological quality of "ice cream. sorbet" sold on the Streets of Phnom penh; April. 1996- April1997. Bull Soc Pathol Exot Filiales. 2001, 411-4. 22. Daniels L, Mackinnon SM, Rowe NH, Bean PM, Mead PS. Forborne disease outbreaks in United States schools, Pediatrics Infectious Disease Journal 21. 2002, 623-628. 23. Chug K, hug C. Salmonella outbreak from ice cream. Indian pediatrics 33. 1996, 976-977. 24. Dalton CB, Gregory J, kirk MD, Stafford RJ, Givney R, Kraa E, et al. Foodborne disease outbreaks in. Australia, 1995 to 2000. Commun Dis Intell 2004, 28(2) :211-24. 25. Todd EC. Epidemiology of Foodborne diseases: a worldwide review. World Health Stat Q 1997, 50(1-2):30-50. 26. Movassagh MH, Movassagh A, Mahmoodi H, Servatkhah F, Sourorbakhsh MR. Microbiological contamination of the traditional chocolate Ice cream sold in the Northwest Region of Iran. Global Veternaria 2011, 6(3):269-271. 27. Kanbakan U, Con AH, Ayar A. Determination of Microbiological contamination sources during Ice crean Production in Denizli, Turhey. Food Control 2004, 15(6): 463-470. 28. Pourmahmoodi A, Mohammadi J, Mirzai A, Momeni Nregad M, Afshar R. Epidemiological study of traditional Ice cream in Yasuj. Armaghan Danesh 2003, 8 (29): 59-65. 29. Aidare-Khane A, Ranaivo A, Spiegel A, et al. Microbiological quality of street-vendor ice cream in Daker. Dakar Med 2000, 45: 20-4. 30. Wouafo MN, Njine T, Tailliez R.Hygiene and microbiological quality of ice creams produced in Cameron a public health problem. Bull Soc Pathol Exot Filiales 1996, 89: 358-62. 31. Cordano AM., Rocourt J. Occurrence of listeria monocytogenes in food in Chile. Int J Food Microb 2001, 70:175-8. 32. Kabuki AY, Kuaye M, Wiedmann KJ. Molecular subtyping and tracking of listeria monocytogenes in Latin-style fresh cheese processing plants. J Dairy Sci 2004, 87: 2803-12. 33. Deniz A, Nizami M. Prevalence of listeria species in Ice cream sold in the cities of Kahramanmarafl and Adana. Turkish J Med Sci 2003, 34: 257-262.