تأثیر عصاره آبی ریشه مارچوبه خوراکی بومی ایران (Asparagus officinalis L.) بر غلظت سرمی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم پزشکی جهرم

2 دانشگاه آزاد جهرم

چکیده

چکیده: زمینه و هدف: مارچوبه گیاهی است با خاصیت آنتی اکسیدانی بالاکه می تواند جایگزین موثری برای داروهای شیمیایی باشد.هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره آبی ریشه گیاه مارچوبه بر سطح سرمی هورمون های LHو پروژستروژن در موش های صحرایی ماده می باشد. مواد و روش ها: این تحقیق تجربی، بر روی 40 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار انجام گرفت. موشها به 5 گروه 8 تایی شامل گروههای کنترل، شاهد وسه گروه تجربی دریافت کننده عصاره آبی ریشه مارچوبه با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم برکیلوگرم تقسیم شدند. کلیه تجویزها به صورت گاواژ و به مدت 28 روز انجام گرفت. در پایان دوره آزمایش از قلب حیوانات خونگیری به عمل آمد و غلظت سرمی هورمون های LHو پروژستروژن اندازه گیری شد.نتایج با استفاده از آزمون آماری تجزیه واریانس یک طرفه ANOVA آنالیز گردیدند. یافته ها: میانگین غلظت هورمون LHدر گروه تجربی 400 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره مارچوبه و میانگین غلظت سرمی هورمون پروژسترون در هر سه گروه تجربی دریافت کننده عصاره مارچوبه نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری را نشان داد ( p < 0/05). نتیجه گیری: ترکیبات آمینو اسیدی، ساپونینی و استروئیدی موجود در عصاره آبی ریشه مارچوبه احتمالا موجب تحریک ترشح هورمون های لوتئینی و پروژسترون می شوند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The Effect of an aqueous root extract of Iranian native edible asparagus (Asparagus officinalis L.) on the serum concentration of progesterone and LH hormone in female rats.

نویسندگان [English]

  • hossein kargar jahromi 1
  • Hojatollah Karimi Jashni 1
  • zahra kargar jahromi 1
  • zahra Khabbaz Kherameh 2

1

2

چکیده [English]

Background: Asparagus with high antioxidant properties that could be an effective alternative to chemical drugs. This study aims to investigate the effect of aqueous extract of asparagus on serum level of progesterone and LH hormones in the female rats. Materials and Methods: This experimental study was conducted on 40 adult female Wistar rats. The rats were randomly divided into 5 groups of 8 each, including the control group, the sham group and the three experimental groups receiving of 100,200 and 400 mg/kg aqueous extract of asparagus. All the administration was done by gavage for 28 days. At the end of the experimental term, phlebotomizing the hearts of the animals was performed and LH and progesterone levels were measured. Data were analyzed using ANOVA statistical test. Findings: The mean concentration of LH in the experimental group 400 mg/kg dose of asparagus extract and the mean serum level of progesterone in three experimental groups receiving asparagus extract showed a significant increase compared to the control group (p < 0/05). Conclusion: Amino acid, saponin and steroidal compounds in aqueous extract of asparagus, probably caused to stimulate the secretion of LH and progesterone hormones.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Asparagus
  • progesterone
  • Luteinizing hormone
  • Female rat