ارزیابی اثر ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره های آبی، متانولی و اتانولی برگ گیاه ریحان گرمسیری(Ocimum basilicum)

نویسنده

دانشگاه امام حسین ع

چکیده

مقدمه: در سال های اخیر استفاده از گیاهان دارویی در درمان عفونت ها به دلیل بروز مقاومت های دارویی علیه داروهای ضد میکروبی شیمیایی، مورد توجه قرار گرفته است. هدف این تحقیق، بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره متانولی، اتانولی و آبی برگ گیاه ریحان گرمسیری می باشد.
روش کار: پس از تهیه عصاره ها به روش ماسراسیون، فعالیت ضد میکروبی و حداقل غلظت مهاری علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سوبتیلیس، اشریشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا و قارچ های آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس به روش انتشار دیسک و رقت لوله ای ارزیابی شد. به منظور کنترل و استاندارد بودن روش، از دیسک های آنتی بیوتیکی و سویه های استاندارد باکتریایی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که عصاره متانولی برگ گیاه ریحان گرمسیری دارای بیشترین میزان فعالیت ضد میکروبی علیه باکتری استافیلوکوکوس ارئوس با قطر هاله عدم رشد 02/1±20 میلی متر و قارچ آسپرژیلوس نایجر با قطر هاله عدم رشد 20/1±18 میلی متر بوده است. ضمن اینکه حداقل غلظت بازدارندگی عصاره متانولی بر علیه باکتری استافیلوکوکوس ارئوس و قارچ آسپرژیلوس نایجر به ترتیب 50/12 و 25 میلی گرم بر میلی لیتر ثبت شد. عصاره آبی برگ گیاه ریحان گرمسیری در مقایسه با عصاره های اتانولی و متانولی اثر مطلوبی نداشت.
بحث و نتیجه گیری: عصاره متانولی برگ گیاه ریحان گرمسیری در شرایط آزمایشگاهی بر رشد باکتری های بیماری زا اثرات مهارکنندگی قابل ملاحظه ای دارد. به منظور کاربرد بالینی این عصاره ها، انجام تحقیقات بالینی ضروری است.
 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Antibacterial and antifungal effects of aqueous, methanolic and ethanolic extracts of Ocimum basilicum on gram-negative and gram-positive bacteria

نویسنده [English]

  • abozar roeintan

چکیده [English]

Introduction:
Incidence of drug resistance against chemical antimicrobial drugs has led the use of medicinal plants for treatment of infections in recent years. The aim of this study was to examine possible antibacterial and antifungal effects of Methanolic, Ethanolic and Aqueous extracts of Ocimum basilicum plant in vitro.
Materials & Methods:
After preparing the extracts with maceration method, antimicrobial activities and Minimum inhibitory concentration were examined  by Disk-Diffusion, serial dilution method against bacteria Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and fungi Aspergillus niger and Candida albicans. To standardize of study, we used anti biogram disks and ATCC bacteria.
Results:
The results showed that, the methanolic extract of Ocimum basilicum had maximum antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Aspergillus niger with the diameter of inhibition zone (20±1.02 and 18±1.20mm) respectively. In addition, the minimum inhibitory concentration of Methanolic extract against Staphylococcus aureus and Aspergillus niger was documented in 12.50 and 25 mg/mL, respectively. The aqueous extract of  the Ocimum basilicum did  not have a good effect compared to methanolic and ethanolic extracts.
Discussion & conclusions:
The Ocimum basilicum methanolic extract has significant inhibitory role in the growth of pathogenic bacteria in vitro. Meanwhile, more researches are recommended due to reaching more inclusive results.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ocimum basilicum
  • Antimicrobial activity
  • Minimum inhibitory concentration
  • inhibition zone
1. 1. Zinner SH. Antibiotic use: present and future. New Microbiol 2007; 30: 321-325. 2. Bruning L. Emerging infectious diseases: threats to the or Interview by Kimberly Howell. Today's Surg Nurse 1995; 18: 21-23. 3. Kantarcioglu A S, Yucel A. The presence of fluconazole-resistant candida dubliniensis strain among candida albicans isolated from immunocompromised or otherwise debilitated HIV-negative Turkish patients. Rev Iberoam Mycol 2002; 19 (1): 44-48. 4. Tchakam PD, Lunga PK, Kowa TK, Lonfouo AH, Wabo HK, Tapondjou LA, et al. Antimicrobial and antioxidant activities of the extracts and compounds from the leaves of Psorospermum aurantiacum England Hypericum lanceolatum Lam. BMC complementary and alternative medicine 2012;12(1):136. 5. Nascimento GGF, Locatelli J, Freitas PC, Silva GL. Antibacterial activity of plant extracts and phytochemicals on antibiotic resistant bacteria. Brazilian J Microbiol 2000; 31(4):247-256. 6. Zargari A. Medicinal Plants. Vol. 4, 6th ed. Tehran University Publication. Tehran 1997; pp: 47-51. 7. Chiang LC, Ng LT, Cheng PW, Chiang W and Lin CC. Antiviral activities of extracts and selected pure constituents of Ocimum basilicum. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol 2005; 32: 811 - 816. 8. Sajjadi SE. Analysis of the essential oils of two cultivated basil (Ocimum basilicum L.) from Iran. Daru 2006; 14: 128 - 130. 9. Telci I, Bayram E, Yilmaz G and Avci B.Variability in essential oil composition of Turkish basils (Ocimum basilicum L.). Biochem. Systematics Ecol 2006; 34: 489 - 497. 10. Gulcin I, Elmastas M, Aboul-Enein HY. Determination of antioxidant and radical scavenging activity of Basil (Ocimum basilicum L. Family Lamiaceae) assayed by different methodologies. Phytother. Res 2007; 21: 354 – 261. 11. Khanna N, Bhatia J. Antinociceptive action of Ocimum sanctum (Tulsi) in mice: possible mechanisms involved. J Ethnopharmacol 2003; 88:293-296. 12. Zakerin AR, Ahmadi E, Fasihi Ramandi M, Abdollahi S, Molazadeh AR, Jafari S, et al. The Effects of Ecologic Condition on Antimicrobial Activity of Endemic Herbal Extracts in Fars Province. JFUMS 2015; 5(1):111-119. 13. Meshkibaf MH, Abdollahi A, Fsihi Ramandi M, Adnani Sadati SJ, Moravvej A. Antibacterial effects of hydro-alcoholic extracts of Ziziphora tenuior, Teucrium polium, Barberis corcorde and Stachys inflate. Koomesh 2011; 11(4):240-245. 14. Abdollahi A, Fasihi-Ramandi M, Kouhpayeh A, Najafipour A, Meshkibaf MH, Naghdi M, et al. Antimicrobial Effect of 15 Medicinal Plant Species and their Dependency on Climatic Conditions of Growth in Different Geographical and Ecological Areas of Fars Province. ZJRMS 2012; 14(5):34-37. 15. Azizian Shermeh O, Valizadeh J, Noroozifar M, Qasemi A. Investigation of antibacterial activities of Silver Nanoparticles by aqueous extract of Sambacus ebulus L. Journal of Ilam University of Medical Sciences 2016; 25(4):92-108. 16. Khaki, A., Fathiazad, F., Ahmadi – Ashtiani, H., Rastegar, H., Imani, A., Khaki, A, et al. Evaluation of Ocimum basilicum Effects on Uterus Apoptosis in Rats Exposures in Electromagnetic Fields. JMP 2010; 4 (36):155-160. 17. Dadash Beigi, M., Reza Khani, V., Poshdar, M., Darabi, A.H., Masrour, A.R. Investigation of the anti-bacterial effect of Basil extract on Escherichia-coli and Pseudomonas aeroginosa. Journal of Islamic Azad University Veterinary 2010. 18. De Almeida I, Alviano DS, Vieira DP, Alves PB, Blank AF, Lopes AHCS, Alviano CS and Rosa MDSS. Antigiardial activity of Ocimum basilicum essential oil. Parasitol. Res 2007; 101: 443 - 452. 19. Venâncio AM, Onofre AS, Lira AF, Alves PB, Blank AF, Antoniolli AR, et al. Chemical composition, acute toxicity, and antinociceptive activity of the essential oil of a plant breeding cultivar of basil (Ocimum basilicum L.). Planta Med 2011; 77: 825- 829. 20. MacDonald RL, Kelly KM. Antiepilepticdrug, mechanisms of action. Epilepsia 1995; 36: 502 – 512. 21. Robbers JE, Speedie MK and Tyler VE. Terpenoids. In: Santos FA, Rao VS, eds, Pharmacognosy and Pharmacobiotechnology. Williams & Wilkins. New York 1996; pp: 79104, 375. 22. Boissier JR, Simon P, Le Bourhis B. Experimental psychotropic effect of isomeric cis and trans- anetholes. Therapie 1967; 22: 309 – 323. 23. Dallmerier K and Carlini EA. Anesthetic, hypothermic, myorelaxant and anticonvulsant effects of synthetic eugenol derivatives and natural analogues. Pharmacol 1981; 22: 582 – 593. 24. Der Marderosian A, Liberti L. Natural Product Medicine: A scientific guide to foods, drugs, cosmetics. Philadelpha. PA:George F Stickley Co 1988; 388. 25. Khorasani Esmaeili A, Taha RM, Mohajer S, Banisalam B. Antioxidant Activity and Total Phenoli and Flavonoid Content of Various Solvent Extracts from In Vivo and In Vitro Grown Trifolium pratense L. (Re Clover). BioMed Research International 2015; 1-11.