:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 64-57 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر اسانس درمنه ایرانی (Artemisia persica Boiss.) بر درد ناشی از محرک‎های شیمیایی و حرارتی در موش سوری
طیبه ابراهیمی ، محبوبه سترکی* ، نصرالله داستانپور
دانشگاه ازاد
چکیده:   (2426 مشاهده)
مقدمه: گیاه درمنه، یکی از گیاهان بومی ایران است که به‌ صورت سنتی در تسکین دردهای عصبی و احشایی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات ضددردی اسانس این گیاه در مدل درد ناشی از صفحه داغ و فرمالین در موش سوری بود.
روش کار: در مطالعه تجربی حاضر موش‌های سوری نر نژاد  Balb/cدر پنج گروه: شامل نرمال‌سالین، اسانس گیاه درمنه (مقادیر 50، 75 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و مورفین (مقدار10 میلی‌گرم بر کیلوگرم) قرار گرفتند. آزمون صفحه داغ در زمان‌های 15، 30، 45 و 60 دقیقه بعد از تزریق  داخل‌صفاقی داروها انجام شد. در آزمون فرمالین، 30 دقیقه پس از تزریق داخل صفاقی داروها، 20 میکرولیتر فرمالین 4 درصد در کف پای حیوان تزریق شد و دفعات لیسیدن پا، لنگیدن و بلندکردن پا در زمان‌های 0-5 (فاز حاد) و 15-30 (فاز مزمن) ثبت شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شدند. 
یافته‌ها: تزریق اسانس درمنه در مقادیر 75 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم به موش‌های سوری در زمان‌های 15، 30، 45 و 60 دقیقه قبل از آزمون صفحه داغ  موجب کاهش معنادار زمان آستانه احساس درد در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0p<). اسانس درمنه در دوز 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم دفعات لیس زدن پا، لنگیدن و بلندکردن پا را در فاز اول و دوم آزمون فرمالین در مقایسه با گروه شاهد به‌طور معناداری کاهش داد (05/0p<).
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه حاکی از تاثیر اسانس گیاه درمنه در تسکین درد ناشی از محرک‎های شیمیایی و حرارتی است.
واژه‌های کلیدی: درمنه، درد، آزمون صفحه داغ، آزمون فرمالین
متن کامل [PDF 743 kb]   (448 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1397/6/23 | ویرایش نهایی: 1399/10/6 | پذیرش: 1397/11/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها