مقدمه: یکی از پاسخ های متابولیک به استرس های جراحی، ایجاد تغییرات در سطح سرمی قند بیماران تحت عمل جراحی است. لذا این مطالعه با هدف بررسی مقایسه میزان نوسانات قند خون بیماران غیردیابتیک حین عمل جراحی ارتوپدی در دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی صورت گرفت. روش کار: در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، 60 بیمار با کلاس بیهوشی 1و 2 تحت عمل جراحی ارتوپدی با روش بیهوشی عمومی و بی حسی اسپاینال قرار گرفتند. بیماران به دو گروه، بیهوشی عمومی و بی حسی اسپاینال تقسیم شدند. جهت اندازه گیری قند خون بیماران از گلوکومتر استفاده شد. علائم همودینامیک و میزان لرز بیماران نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: میانگین قند خون بین گروههای بیحسی نخاعی و بیهوشی عمومی در زمان های قبل از عمل، بعد از بی حسی اسپاینال یا بیهوشی عمومی، در زمان 30 دقیقه و در زمان 60 دقیقه بعد از عمل و در ریکاوری تفاوت معنیدار را نشان نداد (P>0.05). مقایسات درون گروهی با آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که روند میانگین قند خون در زمانهای مطالعه، تنها در گروه بیحسی نخاعی معنیدار شده است (P=0.006). نتیجهگیری: با توجه به اهمیت تنظیم قند خون در حوالی عمل جراحی، مطالعه حاضر بی حسی اسپاینال را در کنتر قند خون بیمار را تا حدودی بر بیهوشی عمومی ارجح دانست، اما تایید این یافته نیازمند مطالعات دقیق تری می باشد.
eftekharian F, sanatkar M, eslami Z, fadaeai A, Sanie Jahromi M S, Kalani N. Comparison of blood sugar fluctuations in non-diabetic patients during orthopedic surgery in general anesthesia and spinal anesthesia. jmj. 2021; 19 (4) :26-35 URL: http://jmj.jums.ac.ir/article-1-1650-fa.html
افتخاریان فاطمه، صنعت کار مهدی، اسلامی زهرا، فدایی علی، صنیع جهرمی محمد صادق، کلانی نوید. مقایسه میزان نوسانات قند خون بیماران غیردیابتیک حین عمل جراحی ارتوپدی در دو روش بیهوشی عمومی و بی حسی نخاعی. مجله دانشگاه علوم پزشکی پارس (جهرم). 1400; 19 (4) :35-26