مربی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
چکیده: (3858 مشاهده)
مقدمه و هدف: کولکس پشه غالب در بسیاری از کشورهای گرمسیری است که باعث تب فیلاریایی می شود. یکی از ساده ترین روش ها برای پیشگیری از این بیماری از بین بردن ناقل آن است. بدین منظور این مطالعه با هدف مقایسه اثر لاروکشی عصاره بخش های هوایی گیاه بنگ دانه و خرزهره بر لارو این حشره انجام گردید.
مواد و روش ها: پس از جمع آوری و خشک شدن بخش های هوایی این دو گیاه، با استفاده از حلال متانول و دستگاه روتاری عصاره آن استخراج گردید. لارو پشههای کولکس از گودالهای آب راکد اطراف بیرجند (ایران)، جمعآوری و پس از شناسایی در پلیت حاوی غلظت مشخصی از عصاره خرزهره و یا بنگ دانه به طور جداگانه قرار گرفت و مقدار مرگ و میر ثبت شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: عصاره الکلی بخش های هوایی گیاه بنگ دانه و خرزهره هر دو اثر مثبتی در از بین بردن لاروهای پشه کولکس داشتند و قوی ترین عصاره پس از 72 ساعت برای از بین بردن لارو پشه های کولکس، عصاره گل گیاه بنگ دانه بود ( ppm46/0 LC50=) و ضعیف ترین عصاره، عصاره ساقه گیاه بنگ دانه بود ( ppm57/37 LC50=).
نتیجه گیری: با توجه به اینکه عصاره گل گیاه بنگ دانه در مدت زمان 72 ساعت نسبت به سایر عصاره ها قدرت لاروکشی بیشتری داشت پیشنهاد می شود که می توان از عصاره گل گیاه بنگ دانه به عنوان یک سم ارگانیک برای از بین بردن لارو پشه های کولکس استفاده کرد.
Baharshahi A, Vaezi-Kakhki M, Mahdavi B, Behravan M. Comparing larvicidal effect of methanol extract of the aerial parts of oleander (Nerium oleander L.) and henbane (Hyoscyamus niger L.) plants on Culex spp larvae. jmj. 2016; 14 (4) :25-33 URL: http://jmj.jums.ac.ir/article-1-803-fa.html
بهارشاهی امین، واعظی-کاخکی محمدرضا، مهدوی بهنام، بهروان محمودرضا. مقایسه اثر لاروکشی عصاره متانولی بخش های هوایی گیاه خرزهره(Nerium oleander L) و بنگ دانه (Hyoscyamus niger L) بر روی لارو پشه کولکس. مجله دانشگاه علوم پزشکی پارس (جهرم). 1395; 14 (4) :33-25