مقدمه : داروهای استنشاقی فراوانترین داروهای مورد استفاده در کنترل آسم در کودکان هستند. این مطالعه با منظور بررسی میزان استفاده، رضایتمندی و علل نگرانی در خصوص مصرف داروای استشاقی و عوامل موثر بر آن از دیدگاه والدین انجام شد.
مواد و روشها: این بررسی، یک مطالعه توصیفی –تحلیلی است که در کودکان مبتلا به آسم مراجعه کننده به دو کلینک آسم و آلرژی در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن بیماران 4.01±7.58 سال بود. بیش از 95 درصد کودکان مبتلا در زمان مطالعه جهت کنترل آسم، دارو استفاده می کردند. در بیماران مصرف کننده داروی ضد آسم، 86.6 درصد آنها از داروهای استنشاقی به تنهایی یا همراه با داروهای خوراکی استفاده می نمودند. در بیمارانی که داروی استنشاقی استفاده می کردند، 73.7 درصد داروهای برنکودیلاتور همراه با کورتیکواستروئید ، 22 درصد برنکودیلاتور به تنهایی و 2.3 درصد کورتیکواستروئید به تنهایی استفاده می شد. بیش از 91 درصد از والدین از مصرف داروهای استشاقی برای کنترل آسم رضایت داشتند و 95.9 درصد آنها نگران عوارض این داروها بودند. وابستگی به دارو (90.1 درصد) و هزینه زیاد (81.3 درصد) به ترتیب شایعترین علل نگرانی والدین بودند.
نتیجه گیری: علیرغم رضایتمندی والدین از موثر بودن داروهای استنشاقی در درمان آسم کودکان، نگرانی از عوارض موجب محروم شدن کودکان از استفاده از این داروهای اثربخش می شود. آموزش مناسب می تواند نگرش بیماران و والدین را اصلاح نموده و نگرانی در مورد مصرف این داروها را کاهش دهد.
Hosseininasa A, Goroohi S, Bazargan Harandi N, Khalooei A. Usage Pattern, Satisfaction, Causes of Concern and Related Factors of Metered Dose Inhalers in Children with Asthma, the Parents Perspective . jmj. 2018; 16 (3) :1-9 URL: http://jmj.jums.ac.ir/article-1-1041-fa.html
حسینی نسب علی، گروهی شیما، بازرگان هرندی نسرین، خالوئی علی. بررسی الگوی استفاده ، رضایتمندی و علل نگرانی ازمصرف داروهای استنشاقی در کودکان مبتلا به آسم از دیدگاه والدین . مجله دانشگاه علوم پزشکی پارس (جهرم). 1397; 16 (3) :9-1