:: دوره 17، شماره 1 - ( بهار98 1398 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 52-55 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فراوانی آلودگی باکتریایی فرآورده‌های پلاکتی در سازمان انتقال خون جهرم در سال 96-1395
اکبر کاظمی ، فاطمه آتشی ، ریحانه روحی جهرمی ، دانش جوشقانی ، پژمان حامدی اصل ، فاطمه وحیدی نژاد ، عبدالرحمن محتشمی فر ، زهرا هوشیار ، زهرا رضایی ، نازیلا شیروانی ، پگاه عیدی زاده ، فرنوش حاتمی
دانشگاه علوم پزشکی جهرم
چکیده:   (764 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
اغلب موارد سپسیس باکتریایی مرتبط با انتقال خون ناشی از کنسانتره پلاکتی (PC) آلوده‌شده است. غربالگری کنسانتره پلاکتی برای تشخیص آلودگی باکتریایی در ایران ضروری است و در برنامه‌های کنترل کیفیت انجام می‌شود. در این تحقیق، فراوانی آلودگی باکتریایی کنسانتره پلاکتی در راستای کنترل کیفیت با روش رنگ‌آمیزی گرم و کشت میکروبی موردمطالعه قرار گرفت.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی- مقطعی به‌صورت تصادفی، تعداد 880 کورد از 440 کیسه فرآورده پلاکتی (از هر کیسه پلاکتی 2 عدد کورد به دست آمد) در روزهای اول و سوم انتخاب و وارد مطالعه گردید. پس از تهیه اسمیر مستقیم جهت رنگ‌آمیزی گرم، نمونه‌ها در محیط‌های بلاد آگار، و آگار شکلاتی در شرایط هوازی و میکروائروفیل جهت شناسایی کوکسی های گرم مثبت و منفی و باسیل‌های گرم مثبت و در محیط مک کانکی در شرایط هوازی جهت شناسایی باسیل‌های گرم منفی کشت داده شدند.
یافته‌ها
از مجموع 440 کیسه پلاکتی افراد اهداءکننده در سازمان انتقال خون جهرم که از هرکدام 2 عدد کورد پلاکتی (880 نمونه) برای بررسی در روزهای اول و سوم تهیه شد، 1 مورد استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس جدا شدند. لذا میزان فراوانی آلودگی فرآورده‌های پلاکتی در شهرستان جهرم 23/0 درصد تشخیص داده شد.
نتیجه‌گیری
انجام آزمایش‌های رنگ‌آمیزی و کشت باکتریایی از کوردهای تمام کیسه‌های پلاکتی قبل از مصرف راه کار مناسبی در راستای ایمنی و پیشگیری از واکنش‌های ناشی از آلودگی باکتریایی فرآورده‌های پلاکتی و کنترل کیفی می باشد.

 
واژه‌های کلیدی: پلاکت، آلودگی باکتریال، کشت باکتری، انتقال خون، اهداءکنندگان خون
متن کامل [PDF 498 kb]   (99 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب شناسی
دریافت: 1397/9/26 | پذیرش: 1398/4/1 | انتشار: 1398/6/20


XML   English Abstract   Print



دوره 17، شماره 1 - ( بهار98 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها