زمینه و هدف: فرایند مرگ سلولی برنامهریزیشده یا آپوپتوز که به صورت طبیعی در مراحل مختلف مورفوژنز در دوره جنینی و بزرگسالی رخ میدهد،باید به طور دقیق کنترل شود: احتمال دارد به دنبال تغییرات غیرمعمول یا حوادثی که اجزای عادی سلول را تحت تاثیر قرار میدهند، سیستم ایمنی بدن فعال شده و موجب آغاز روند آپوپتوز و تغییرات غیرمعمول در اجزای سلولی شود که خود عامل بسیاری از بیماریها میباشد. گفتنی است بسیاری از ترکیبات شیمیایی از جمله کورکومین توانایی تنظیم و کنترل آپوپتوز را دارا میباشند. همچنین شواهدی وجود دارد که فعالیت هوازی به ویژه با شدت متوسط نقش محافظتی بر فرایند آپوپتوز ایفا میکند.
روش کار: این مطالعه به صورت مروری به تحقیقات میپردازد که تاثیر فعالیت هوازی با شدت متوسط و پروتکلهای مختلف به همراه کورکومین بر آپوپتوز را به شکل ادبیات مروری بررسی کرده است.
یافتهها: در این مطالعه مروری، بالغ بر 100 مقاله علمی در خصوص طب گیاهی و تمرینات بدنی از سال 1995 تا سال 2017 مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله مروری حاضر مشخص میکند که فعالیت هوازی طولانی مدت با شدت متوسط از روشهای موثر بر کاهش آپوپتوز میباشد. همچنین میزان تاثیر کورکومین مصرفی در کاهش آپوپتوز وابسته به دوز مصرفی آن است و تا دوز 200 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن میتواند باعث کاهش میزان آپوپتوز شود. مطالب ارائه شده در این مقاله میتواند مبنایی برای استفاده همزمان فعالیت بدنی در کنار طب سنتی در راستای بهینه کردن فرایند درمان آپوپتوز باشد.
آذربایجانی محمد علی، عبدالحمید طهرانی مونا، کاکا غلامرضا، حسینی سید علی. مروری بر اثرات کورکومین و تمرین هوازی بر آپوپتوز. مجله دانشگاه علوم پزشکی پارس (جهرم). 1397; 16 (2) :58-66