شناسایی گونه های کمپیلوباکتر در مرغ های کشتارگاه های جهرم در سال 96-1395.

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم ﺗﺸﺮﻳﺢ، داﻧﺸگاهﻋﻠﻮم پزﺷﻜﻲﺟﻬﺮم،جهرم، ایران

2 کارشناسی ارشد، گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

3 کارشناسی ارشد، گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

4 کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

5 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران

چکیده

مقدمه: کمپیلوباکترها از شایع‌ترین باکتری‌های مشترک بین انسان و حیوان محسوب می شوند. در میان مواد غذایی با منشاء حیوانی، حضورگونه‌های کمپیلوباکتر درگوشت طیور به وفور گزارش شده و مصرف گوشت نیم پز مهم‌ترین راه انتقال آلودگی به انسان است. این مطالعه باهدف شناسایی گونه‌های کمپیلوباکتر در مرغ های کشتارگاه های جهرم در سال 96-1395 انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 328 قطعه از لاشه ­های مرغ، به طور تصادفی در فصول زمستان و بهار 96-1395 از کشتارگاه های شهرستان جهرم انتخاب شدند. برای انتقال نمونه ها از محیط انتقالی Campy – Thio و برای شناسایی کمپیلوباکتر از محیط غنی کننده Exeter Broth و محیط انتخابی  Agar Skirrow  و آزمایش های اختصاصی باکتریولوژی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS  نسخه 21 با استفاده از مقادیر فراوانی مطلق و درصد و همچنین آزمون مربع کای در سطح معناداری 0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ ها: از مجموع 328 نمونه مورد بررسی، 217 نمونه (66.2 درصد) آلودگی به انواع کمپیلوباکتر را نشان دادند که 146 نمونه (67.3 درصد) کمپیلوباکتر ژژونی و 71 نمونه (32.7 درصد) سایر گونه های کمپیلوباکتر بودند. همچنین 118 مورد آلودگی (72 درصد) مربوط به فصل بهار و 99 مورد آلودگی (60.4 درصد) مربوط به فصل زمستان بود. درصد فراوانی آلودگی کبد 79.3، سنگدان 69.5، قلب61 وگوشت مرغ 55 درصد بود.
نتیجه­ گیری: با توجه به وجود آلودگی 66.2 درصدی در لاشه‌های مرغ به خصوص کبد که منبع بالقوه عفونت های کمپیلوباکتریایی و از مخاطرات مهم بهداشتی است از یک سو، و معنادار شدن ارتباط درصد فراوانی آلودگی با فصول سال از سوی دیگر، اطلاع رسانی در خصوص عدم مصرف برخی قسمت‌های مرغ، ارائه آموزش روش‌های صحیح شستشو و پخت کامل مرغ  و احتیاط‌های لازم در فصول مختلف سال لازم به نظر می‌رسد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Identification of Campylobacter species in Jahrom slaughterhouse chickens in 2016-17

نویسندگان [English]

  • Mohammad Pourahmadi 1
  • Reyhaneh Rouhijahromi 2
  • Farhad Moradi 3
  • Zabihollah Faraji 4
  • Mohsen Far hang Zargar 5
  • Bahareh Razeghi haghighi 4

1 Anatomy Department, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom.Iran

2 Msc. Department of microbiology, Jahrom university of medical sciences, Jahrom, Iran

3 Msc, Department of microbiology, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz,Iran

4 Student Research Committee of Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

5 Student Research Committee of Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran

چکیده [English]

Introduction: Campylobacteria is one of the most common groups of bacteria which is transmitted between humans
and animals. Among the animal source foods, the presence of campylobacter species in poultry meat has been extensively reported and the consumption of undercooked meat is the most important cause of campylobacter transmission to humans. The aim of this study was to identify Campylobacter spp.in Jahrom slaughterhouse chickens in2016-17.
Materials & Methods: In this descriptive cross-sectional study, 328 samples of poultry carcasses were randomly selected from slaughterhouses of Jahrom during spring and winter of 2016-2017.Campy-Thio transient medium were used for transferring samples. Exeter Broth enrichment medium and Agar Skirrow selective medium and specific Bacteriological tests were used to identify campylobacter.Data were analyzed by SPSS software version 21 in descriptive statistics level and using frequency, percentage and chi-square test at the significant level of 0.05.
Results: Out of 328 samples, contamination with Campylobacter species was showed in 217(66.2%) ones, 146 (67.3%) and 71 (32.7%) of the samples were infected with Campylobacter jejuni and other Campylobacter species, respectively. It is necessary to mention that 118samples (72%) were contaminated in spring and 99 ones (60.4%) in winter. Also, Frequency of Campylobacter species in liver was79.3%, gizzard 69.5%, heart 61% and meat of poultry55%.
Conclusion: Due to the contamination of poultry carcasses (66.2%) especially the liver, which is a potential source
of Campylobacter species infection and one of the major health hazards in human society, quality control, and the significant association between infection frequency and season Notification about not consuming certain parts of chicken and training proper methods of consumption and full baking of poultry meat and precautions during the different seasons seems essential.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Campylobacter Jejuni
  • Jahrom
  • Poultry Meat
References: 1. Izat AL, Gardner FA, Denton JH, Golan FA. Incidence and level of Campylobacter jejuni in broiler processing. Poultry Science. 1988 Nov 1;67(11):1568-72. 2.Karenlampi,R., Kalso,S., Ponka,A Schildt,M., Hakkinen,M. and Hanninen,M.L. Isolation and PFGE typing of Finnish Campylobacter jejuni strains from cattle , poultry and organic hens Abstracts of 5th World Congress Foodborne Infections and Intoxications. Berlin Germany 2004 June7 -11.165 3. Allos BM, Blaser MJ. Campylobacter jejuni and the expanding spectrum of related infections. Clinical Infectious Diseases. 1995 May 1:1092-9. 4.Shane SM. The significance of Campylobacter jejuni infection in poultry: a review. Avian Pathology. 1992 Jan 1;21(2):189-213. 5.Uyttendaele M, De Troy P, Debevere J. Incidence of Salmonella, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, and Listeria monocytogenes in poultry carcasses and different types of poultry products for sale on the Belgian retail market. Journal of food protection. 1999 Jul;62(7):735-40. 6. Alterkruse SF, Boor KJ, Cook M, Cole E, Freier T, Jaykus L, King R, Mazzotta A, Kowalcyk B, Perencevich E, Ruple A. Analytical utility of Campylobacter methodologies. Journal of food protection. 2007 Jan 20;70(1):241-50. 7.Blaser MJ. Epidemiologic and clinical features of Campylobacter jejuni infections. Journal of Infectious Diseases. 1997 Dec 1;176(Supplement_2):S103-5. 8. Barot MS, Mosenthal AC, Bokkenheuser VD. Location of Campylobacter jejuni in infected chicken livers. Journal of clinical microbiology. 1983 May 1;17(5):921-2. 9. Mead PS, Slutsker L, Dietz V, McCaig LF, Bresee JS, Shapiro C, Griffin PM, Tauxe RV. Food-related illness and death in the United States. Emerging infectious diseases. 1999 Sep;5(5):607. 10. Vandeplas S, Marcq C, Dubois Dauphin R, Beckers Y, Thonart P, Théwis A. Contamination of poultry flocks by the human pathogen Campylobacter spp. and strategies to reduce its prevalence at the farm level. Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement. 2008;12(3):317-34. 11. Vicente A, Barros R, Florinda A, Silva A, Hanscheid T. High rates of fluoroquinolone-resistant Campylobacter in Portugal-need for surveillance. Eurosurveillance. 2008 Feb 7;13(6):3-4. 12. Christopher FM, Smith GC, Vanderzant C. Examination of poultry giblets, raw milk and meat for Campylobacter fetus subsp. jejuni. Journal of Food Protection. 1982 Feb;45(3):260-2. 13.Grennan,B., Osullivan,NA., Fallon,R and Carronll,C. PCR-ELISA for the detection of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in poultry BioTechniques 2001. March 30:602-610 . 14.E. Rahimi , Investigation of meat contamination and by - products of Campylobacter spp Shahrekord, Veterinary Medicine Journal. 2013; Vol. 9, No. 1. 15.H. Mokhtarian D, Detection and identification of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli from poultry carcasses slaughtered in Gonabad poultry slaughterhouse, Ofogh-e-Danesh. GMUHS Journal. 2009; Vol. 15, No. 3. 16. SHAKERIAN A, ROKNI N, Sharifzadeh A, Alagha S, Talebian R. Campylobacter jejuni as a potential pathogen in liver of broilers chickens in slaughtered & retail market broilers in Shahr-e-Kord, Iran. (2005): 43-50. 17. Rahimi E, Tajbakhsh E. Prevalence of Campylobacter species in poultry meat in the Esfahan city, Iran. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine. 2008 Dec 1;11(4):257-62. 18. Dallal MM, Doyle MP, Rezadehbashi M, Dabiri H, Sanaei M, Modarresi S, Bakhtiari R, Sharifiy K, Taremi M, Zali MR, Sharifi-Yazdi MK. Prevalence and antimicrobial resistance profiles of Salmonella serotypes, Campylobacter and Yersinia spp. isolated from retail chicken and beef, Tehran, Iran. Food Control. 2010 Apr 1;21(4):388-92. 19 . Hussain I, Mahmood MS, Akhtar M, Khan A. Prevalence of Campylobacter species in meat, milk and other food commodities in Pakistan. Food microbiology. 2007 May 1;24(3):219-22. 20. Han K, Jang SS, Choo E, Heu S, Ryu S. Prevalence, genetic diversity, and antibiotic resistance patterns of Campylobacter jejuni from retail raw chickens in Korea. International Journal of Food Microbiology. 2007 Feb 28;114(1):50-9. 21. Valdivieso-Garcia A, Harris K, Riche E, Campbell S, Jarvie A, Popa M, Deckert A, Reid-Smith R, Rahn K. Novel Campylobacter isolation method using hydrophobic grid membrane filter and semisolid medium. Journal of food protection. 2007 Feb;70(2):355-62. 22. Sallam KI. Prevalence of Campylobacter in chicken and chicken by-products retailed in Sapporo area, Hokkaido, Japan. Food Control. 2007 Sep 1;18(9):1113-20. 23.Suzuki H, Yamamoto S. Campylobacter contamination in retail poultry meats and by-products in the world: a literature survey. Journal of Veterinary Medical Science. 2009;71(3):255-61. 24. Yildirim M, İSTANBULLUOĞLU E, Ayvali B. Prevalence and antibiotic susceptibility of thermophilic Campylobacter species in broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2005 Jun 30;29(3):655-60. 25. Eyigor A, Dawson KA, Langlois BE, Pickett CL. Detection of cytolethal distending toxin activity and cdt genes in Campylobacter spp. isolated from chicken carcasses. Appl. Environ. Microbiol. 1999 Apr 1;65(4):1501-5. 26. Sava M, Ozdemir H. Prevalence of thermophilic campylobacter spp. in retail chicken meat in ankara.Journal of Food Safety 2006; 26(3): 244-250. 27.Stoyanchev T, Vashin I, Ring C, Atanassova V. Prevalence of Campylobacter spp. in poultry and poultry products for sale on the Bulgarian retail market. Antonie Van Leeuwenhoek. 2007 Oct 1;92(3):285-8. 28.Whyte P, McGill K, Cowley D, Madden RH, Moran L, Scates P, Carroll C, O'leary A, Fanning S, Collins JD, McNamara E. Occurrence of Campylobacter in retail foods in Ireland. International journal of food microbiology. 2004 Sep 1;95(2):111-8. 29.Cardinale E, Perrier Gros JD, Tall F, Cisse M, Gueye EF, Salvat G. Prevalence of salmonella and campylobacter in retail chicken carcasses in Senegal . Revue Elev Med Pays Trop 2003; 56(1-2): 13-16.