نویسندگان
1 دانشیار، گروه علوم ﺗﺸﺮﻳﺢ، داﻧﺸگاهﻋﻠﻮم پزﺷﻜﻲﺟﻬﺮم،جهرم، ایران
2 کارشناسی ارشد، گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران
3 کارشناسی ارشد، گروه میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
4 کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران
5 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران
چکیده
مقدمه: کمپیلوباکترها از شایعترین باکتریهای مشترک بین انسان و حیوان محسوب می شوند. در میان مواد غذایی با منشاء حیوانی، حضورگونههای کمپیلوباکتر درگوشت طیور به وفور گزارش شده و مصرف گوشت نیم پز مهمترین راه انتقال آلودگی به انسان است. این مطالعه باهدف شناسایی گونههای کمپیلوباکتر در مرغ های کشتارگاه های جهرم در سال 96-1395 انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 328 قطعه از لاشه های مرغ، به طور تصادفی در فصول زمستان و بهار 96-1395 از کشتارگاه های شهرستان جهرم انتخاب شدند. برای انتقال نمونه ها از محیط انتقالی Campy – Thio و برای شناسایی کمپیلوباکتر از محیط غنی کننده Exeter Broth و محیط انتخابی Agar Skirrow و آزمایش های اختصاصی باکتریولوژی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از مقادیر فراوانی مطلق و درصد و همچنین آزمون مربع کای در سطح معناداری 0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: از مجموع 328 نمونه مورد بررسی، 217 نمونه (66.2 درصد) آلودگی به انواع کمپیلوباکتر را نشان دادند که 146 نمونه (67.3 درصد) کمپیلوباکتر ژژونی و 71 نمونه (32.7 درصد) سایر گونه های کمپیلوباکتر بودند. همچنین 118 مورد آلودگی (72 درصد) مربوط به فصل بهار و 99 مورد آلودگی (60.4 درصد) مربوط به فصل زمستان بود. درصد فراوانی آلودگی کبد 79.3، سنگدان 69.5، قلب61 وگوشت مرغ 55 درصد بود.
نتیجه گیری: با توجه به وجود آلودگی 66.2 درصدی در لاشههای مرغ به خصوص کبد که منبع بالقوه عفونت های کمپیلوباکتریایی و از مخاطرات مهم بهداشتی است از یک سو، و معنادار شدن ارتباط درصد فراوانی آلودگی با فصول سال از سوی دیگر، اطلاع رسانی در خصوص عدم مصرف برخی قسمتهای مرغ، ارائه آموزش روشهای صحیح شستشو و پخت کامل مرغ و احتیاطهای لازم در فصول مختلف سال لازم به نظر میرسد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Identification of Campylobacter species in Jahrom slaughterhouse chickens in 2016-17
نویسندگان [English]
1 Anatomy Department, Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom.Iran
2 Msc. Department of microbiology, Jahrom university of medical sciences, Jahrom, Iran
3 Msc, Department of microbiology, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz,Iran
4 Student Research Committee of Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
5 Student Research Committee of Jahrom University of Medical Sciences, Jahrom, Iran
چکیده [English]
Introduction: Campylobacteria is one of the most common groups of bacteria which is transmitted between humans
and animals. Among the animal source foods, the presence of campylobacter species in poultry meat has been extensively reported and the consumption of undercooked meat is the most important cause of campylobacter transmission to humans. The aim of this study was to identify Campylobacter spp.in Jahrom slaughterhouse chickens in2016-17.
Materials & Methods: In this descriptive cross-sectional study, 328 samples of poultry carcasses were randomly selected from slaughterhouses of Jahrom during spring and winter of 2016-2017.Campy-Thio transient medium were used for transferring samples. Exeter Broth enrichment medium and Agar Skirrow selective medium and specific Bacteriological tests were used to identify campylobacter.Data were analyzed by SPSS software version 21 in descriptive statistics level and using frequency, percentage and chi-square test at the significant level of 0.05.
Results: Out of 328 samples, contamination with Campylobacter species was showed in 217(66.2%) ones, 146 (67.3%) and 71 (32.7%) of the samples were infected with Campylobacter jejuni and other Campylobacter species, respectively. It is necessary to mention that 118samples (72%) were contaminated in spring and 99 ones (60.4%) in winter. Also, Frequency of Campylobacter species in liver was79.3%, gizzard 69.5%, heart 61% and meat of poultry55%.
Conclusion: Due to the contamination of poultry carcasses (66.2%) especially the liver, which is a potential source
of Campylobacter species infection and one of the major health hazards in human society, quality control, and the significant association between infection frequency and season Notification about not consuming certain parts of chicken and training proper methods of consumption and full baking of poultry meat and precautions during the different seasons seems essential.
کلیدواژهها [English]