اثر اسیدهای چرب امگا 3 بر غلظت سرمی ویسفاتین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2

نویسندگان

1 بخش تغذیه، دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، واحد بین‌الملل، کیش، ایران

2 مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

3 بخش آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت وانستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

4 بخش تغذیه دانشکده بهداشت وانستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

5 بخش تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: ویسفاتین، آدیپوسیتوکینی است که از بافت چربی ترشح می‌شود و می‌تواند روی بروز دیابت موثر باشد. امگا 3 باعث کاهش چربی‌ها و پیشگیری از مقاومت به انسولین می‌شود. در این مطالعه تأثیر مصرف امگا 3 بر غلظت سرمی ویسفاتین بررسی شده است. روش کار: تعداد 71 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به دو گروه تحت درمان با کپسول امگا 3 و گروه کنترل تقسیم شدند. ابتدا از طریق پرسش نامه، اطلاعات مربوط به سن، قد، وزن، دور کمر، دور باسن اخذ شد و سپس نمونه خون آن‌ها گرفته شد. در مرحله بعد به مدت هشت هفته روی آزمودنی‌ها مداخله انجام و بار دیگر اطلاعات آن‌ها اخذ و نمونه خونشان گرفته شد. در نمونه خون گرفته شده فاکتورهای ویسفاتین، پروفایل‌های چربی (TG , HDL , LDL، کلسترول)، قند وHbA1c با کیت مخصوص اندازه‌گیری شد. داده‌های به دست آمده به وسیله نرم افزارSPSS نسخه 18 با استفاده از روش‌های آماری مناسب تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین سطح سرمی ویسفاتین قبل از مداخله در هر دو گروه تفاوت معنادار نداشت (14/0p=). بعد از مداخله، تفاوت میانگین در گروه درمان با کپسول امگا 3 معنادار بود (001/0P<)، در حالی که در گروه پلاسبو تفاوت مذکور معنادار نبود (05/0P<). همچنین میانگین اختلاف قبل و بعد سطح سرمی ویسفاتین در دو گروه تفاوت معنادار نشان داد (001/0P<). نتیجه گیری: امگا 3 می‌تواند روی غلظت سرمی ویسفاتین اثر داشته و باعث افزایش آن و همچنین سبب بهبود اثر انسولین در افراد دیابتی شود. از این رو با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه و مطالعات دیگر و همچنین تشابه عملکردی ویسفاتین با انسولین توصیه می‌شود که امگا 3 به رژیم غذایی افراد در معرض خطر و افراد دیابتی‌ افزوده شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of n-fatty acid (omega 3) on serum visfatin concentration in patients with type2 diabetes

نویسندگان [English]

  • MohammadJavad Hoseinzadeh Attar 1
  • Hossein Hajianfar 1
  • Aahmad Bahonar 2
  • Kazem Mohamad 3
  • SeyedAli Keshavarz 4
  • MohammadHasan Entezari 5
  • Gholamreza Askari 5

1

2

3

4

5

چکیده [English]

Introduction: Visfatin is an adipocytokine secreted from adipose tissue and can lead to the occurrence of diabetes. Omega-3 can decrease lipid profile and prevent insulin resistance. In the present study, the effect of Omega-3 on the serum visfatin concentration was compared with placebo. Material and Methods: A total of 71 women with type II diabetes were randomly assigned to a group that administered Omega-3 capsules or control group. First, the study subjects filled in a questionnaire including age, height, weight, waist circumference, and hip circumference. In addition, blood samples were taken to do the blood tests. In the second step, the intervention was done for 8 weeks and then data on the aforementioned variables were collected. In the blood samples visfatin and lipid profiles (LDL: low density lipoprotein, HDL: high density lipoprotein, TG: triglyceride and cholesterol), glucose, and HbA1c were measured. Results: There was no significant difference in serum visfatin level between groups before the intervention (p=0.14). However, after the intervention, the mean serum visfatin level in the Omega-3 group was significantly (P<0.001) higher. In addition, the mean differences before and after the serum visfatin level showed a significant difference in both groups (P<0.001). Conclusion: The use of omega-3 can increase visfatin level and also improve the effect of insulin in patients with type 2 diabetes. According to the similar effects of insulin and visfatin, the use of Omega-3 by diabetic patients is recommended. Also, further studies are recommended to be conducted on his subject to confirm the results of this study.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Omega 3 Fatty Acids
  • Visfatin
  • Type 2 Diabetes Mellitus